Data Center / Storage — February 14, 2024 at 12:43 pm

Interes ridicat pentru High Performance Computing în România. PRO SYS crește cu 50% veniturile din servicii HPC

by

PRO SYS, producător local de servere și sisteme High Performance Computing (HPC), a obținut în 2023 o creștere cu 50% a veniturilor generate de implementarea soluțiilor și serviciilor HPC. Una dintre puținele companii românești care integrează servere şi sisteme de stocare sub marca proprie, PRO SYS a dezvoltat încă din 2014 o linie de business dedicată nodurilor de procesare de mare performanță și stațiilor de calcul pentru simulări științifice. Creșterea a fost generată atât de instalarea unor clustere fizice HPC la clienți noi sau existenți, cât de servicii HPC în cloud.

HPCaaSSistemele High Performance Computing sunt esențiale pentru procesarea și analiza unor volume mari de date, precum și pentru rularea unor aplicații complexe de proiectare, simulare și modelare. Astfel de sisteme sunt utilizate pentru monitorizarea schimbărilor climatice, a propagării undelor seismice, precum și în procesele de cercetare-dezvoltare a unor noi produse, medicamente, etc.

În 2023, PRO SYS a finalizat realizarea unui sistem de virtualizare și High Performance Computing la sediul din Eforie Nord al Institutului pentru Fizica Pământului, precum și un sistem HPC la Universitatea Maritimă din Constanța. De asemenea, pentru Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Turbomotoare COMOTI, compania a extins sistemul HPC existent cu patru noduri de calcul. Totodată, PRO SYS a înregistrat și o creștere cu 10% a vânzărilor de servere marca Truster, asamblate de echipa proprie. Din perspectiva procesoarelor integrate în serverele PRO SYS, raportul AMD versus Intel a fost de 2 la 1, ca număr de unități. Toate aceste elemente au contribuit la creșterea cu 5% a cifrei de afaceri în 2023.

Petrica_Barbieru_PRO_SYS„Am asistat în 2023 la o creștere consistentă a cererii de sisteme de High Performance Computing, atât în mediul academic și de cercetare, cât și în companiile private cu activități de proiectare și simulare. Pentru PRO SYS, această cerere a generat mai multe proiecte de construire fizică a unor sisteme HPC, care integrează echipamente și soluții foarte performante pentru procesarea și stocarea datelor. De asemenea, a crescut numărul de clienți care au optat pentru oferta noastră de HPC ca Serviciu, în general organizații cu bugete IT reduse pentru care investiția într-un cluster HPC propriu nu se justifică economic”, afirmă Petrică Bărbieru, Director General PRO SYS.

Sistemele HPC beneficiază de o atenție deosebita în toată Europa, programul EuroHPC fiind ajustat în ianuarie 2024 pentru a deveni baza unor viitoare ”Fabrici AI” pe care Comisia Europeană intenționează să le dezvolte în diverse țări.

Pentru 2024, PRO SYS va continua promovarea soluțiilor HPC și de virtualizare, precum și a serviciilor de HPC în cloud. Pentru a răspunde solicitărilor clienților din mediul academic și de cercetare, compania își va concentra atenția pe optimizarea modului de configurare şi rulare a aplicațiilor de calcul științific în sistemele HPC pe care le livrează. Prin prisma rezultatelor comerciale şi a cererii din partea pieței, în 2024 PRO SYS îşi va concentra atenția pe dezvoltarea parteneriatelor tehnologice cu AMD, Proxmox și Supermicro.

Mai multe informații la tel: + (40) 21-252.42.32 sau email: office@prosys.ro.