Studii — February 27, 2024 at 9:21 am

Liderii IT găsesc echilibrul optim între on-premise şi cloud

by

Un studiu la care au participat aproape o mie de lideri IT la nivel global şi efectuat de Red Hat pentru raportul anual 2024 Global tech trends arată că multe organizaţii şi-au dat seama care trebuie să fie echilibrul între infrastructurile de cloud public şi privat, şi cele on-premises pentru funcţionarea optimă.

RH-2024-Global_Tech-Blog_Thumbnail-011824-alwilker-RGB-02Prin comparaţie cu datele studiului din anul anterior, managementul migraţiei fluxurilor de lucru a scăzut cu nouă procente, către partea de jos a priorităţilor de finanţare a managementului IT. Conform Red Hat, acest rezultat reflectă, probabil, faptul că multe organizaţii au descoperit unde rulează cel mai eficient aplicaţiile pe care le folosesc.

În regiunea EMEA, studiul arată că 10% din liderii IT declară că rulează aplicaţiile gestionate de ei în infrastructură de cloud public, 40% declară că folosesc o abordare hibridă şi 47% spun că îşi rulează aplicaţiile în infrastructură IT on-premises.

Studiul a mai descoperit că beneficiile legate de costuri au fost citate de peste un sfert din liderii IT care au declarat că îşi rulează aplicaţiile on-premises. Oricum, un procent ceva mai mare de manageri IT au declarat că beneficiile legate de costuri au constituit principalul motiv de folosire a infrastructurilor de cloud public şi hibrid.

Legat de motivele alegerii tipului de infrastructură, Red Hat a descoperit că, în cazul on-premises, principalele elemente de antrenare a folosirii unei asemenea infrastructuri sunt cele legate de suveranitatea datelor, confidenţialitatea datelor şi securitatea globală a datelor.

Rezultatele mai arată că cei care folosesc medii hibride au ca prioritate agilitatea IT. Circa 41% dintre liderii IT intervievaţi au declarat că agilitatea a fost unul dintre principalele motive pentru alegerea unei abordări hibride a instalării de aplicaţii. În acelaşi timp, doar 17% din utilizatorii on-premises au citat agilitatea.

În ceea ce priveşte dezvoltarea de aplicaţii la nivel regional, 41% din liderii IT au spus că modernizarea este principala lor prioritate de dezvoltare a aplicaţiilor. Red Hat remască faptul că una din surprizele studiului este aceea că generarea de aplicaţii de inteligenţă artificială şi machine learning, ca şi de instrumente/practici de codare securizată se află relativ jos pe lista de priorităţi în toate regiunile geografice.

Totodată, studiul a descoperit că barierele din calea succesului transformării digitale au rămas relativ consistente în ultimii ani. Procesele manuale sau operaţiunile IT manuale, datoriile tehnice şi lipsa de resurse umane rămân principalele zone care afectează negativ iniţiativele de transformare digitală ale liderilor IT. În acest caz, însă, studiul a descoperit că procesele manuale au fost mai des citate ca barieră în regiunea celor două Americi decât în regiunea EMEA.

În privinţa alocărilor bugetare IT, studiul Red Hat arată că priorităţile de finanţare pentru liderii IT din EMEA sunt legate de cloud management (62%), consolidare centre de date (35%) şi optimizarea cheltuielilor cloud (32%).