Bizpoint — May 4, 2024 at 11:02 am

Alianţa LoRa dezvăluie foaia de parcurs pentru dezvoltarea WAN

by

În cadrul unei serii de acţiuni despre care consideră că vor extinde acoperirea pe piață și vor simplifica implementările, inclusiv conectivitatea îmbunătățită în medii provocatoare și integrarea perfectă a dispozitivelor, alianța LoRa și-a lansat recent foaia de parcurs oficială pentru standardul LoRaWAN pentru internetul lucrurilor (IoT) de consum redus şi rețele cu arie largă (LPWAN).

iconSpecificația LoRaWAN este un protocol de rețea LPWA conceput pentru a conecta fără fir „lucrurile” care funcționează cu baterie la internet în rețele regionale, naționale sau globale și vizează cerințele cheie IoT, cum ar fi comunicarea bidirecțională, securitatea end-to-end, mobilitatea și servicii de localizare.

Foaia de parcurs evidențiază evoluția LoRaWAN de la construirea și interconectarea rețelelor prin concentrarea pe a face tehnologia mai rapidă și mai ușor de implementat. Conform LoRa Alliance, asociația globală a companiilor care susțin noul standard, munca deja desfăşurată a făcut din LoRaWAN liderul LPWAN cu cele mai multe implementări care sprijină scalarea activă a IoT pe numeroase piețe finale.

Foaia de parcurs prezintă, de asemenea, dezvoltarea planificată a standardului deschis LoRaWAN pentru comunicațiile IoT. „LoRaWAN este o tehnologie de rețea creată special pentru a sprijini IoT masiv”, a declarat Donna Moore, CEO și președinte al Alianței LoRa. „Membrii Alianței LoRa au fost sârguincioși în munca lor pentru a pune bazele evoluției strategice a LoRaWAN pentru a atinge scalarea semnificativă care are loc în IoT. Nu numai că tehnologia noastră este cea mai bună din gamă și dovedită în mai multe implementări de senzori de mai multe milioane, dar este și susținută de cel mai mare ecosistem, cu cel mai mare număr și cea mai mare diversitate de dispozitive certificate.”

Dezvoltarea recentă a standardului deschis LoRaWAN a condus la implementări LPWAN la nivel global în rețelele terestre și prin satelit (NTN), inclusiv abordări hibride de rețea. Drept urmare, LoRaWAN este singurul LPWAN care poate răspunde cerințelor oricărei organizații care dorește să implementeze astăzi soluții IoT la scară largă, cu putere redusă. Foaia de parcurs subliniază îmbunătățirile planificate ale mai multor caracteristici critice deja încorporate în standardul LoRaWAN.

Acesta stabilește o rută de îmbunătățire a conectivității pentru NTN LoRaWAN prin, de exemplu, optimizarea suplimentară a spectrului extins cu salt de frecvență pe distanță lungă (LR-FHSS), care permite LoRaWAN să depășească cu mult cerințele de capacitate de rețea proiectate ale IoT masiv. De asemenea, urmărește să facă îmbunătățiri ale releelor care cresc raza de acoperire a semnalelor LoRaWAN în medii zgomotoase sau provocatoare din punct de vedere fizic, pentru a permite senzorilor să fie implementați oriunde.   Adăugarea de elemente de implementare rapidă a rețelei rapidă și de consum redus este astfel concepută pentru a oferi noi opțiuni de implementare în cazul în care acoperirea nu este permanentă, cum ar fi gateway-uri mobile, permițând aplicații care pot fi accesate și adăugând valoare semnificativă pentru piețele cheie, cum ar fi utilitățile, unde LoRaWAN domină în ceea ce privește numărul de implementari.

Pe lângă extinderea piețelor adresabile, noua foaie de parcurs acoperă și hiperscalabilitatea, managementul rețelei de bază, certificarea și dezvoltarea stratului fizic/link. Evidențiind un domeniu cheie, alianța a spus că, pe măsură ce IoT trece de la milioane la miliarde de conexiuni, așa cum se prevede în următorii câțiva ani, scalabilitatea rețelei este un aspect cheie care este abordat în standardul actual și programat pentru îmbunătățiri viitoare. Aceasta a adăugat că contorizarea inteligentă este o piață cheie în care LoRaWAN și-a stabilit o poziție de lider pe piață, cu specificația actuală, oferind o capacitate bună de rețea pentru a răspunde cerințelor pieței.