Analiza — May 27, 2024 at 8:49 pm

Pregătind era PC-ului inteligent

by

Inteligența artificială (AI) pe computerul personal (PC) a fost un element central al Consumer Electronics Show (CES) 2024 de la Las Vegas la începutul acestui an. Producătorii de PC-uri și cipuri precum AMD, Dell, HP, Lenovo, Intel și Nvidia au anunțat inovații pentru PC-uri AI care vor veni în așa-numitul “an al PC-ului AI”.

AI,Circuit boardAproximativ 50 de modele de PC-uri AI sunt disponibile pentru cumpărare astăzi, iar mai multe cipuri AI sunt pregătite pentru implementări în mediul de afaceri. Forrester se așteaptă ca anumiţi utilizatori cu nevoi de calcul ridicate, cum ar fi creatorii, oamenii de știință de date și dezvoltatorii, să beneficieze substanțial de pe urma PC-urilor AI. În timp ce angajații rulează AI pe sistemele de operare (OS) client de ani de zile cea mai mare parte a procesării AI are loc în continuare prin servicii cloud, cum ar fi Microsoft Teams.

PC-urile AI perturbă acum modelul AI doar pentru cloud pentru a aduce acea procesare pe dispozitivele locale care rulează orice sistem de operare. Dar ce este exact un PC AI? Forrester definește un PC AI ca fiind un PC încorporat cu un cip AI și algoritmi special concepuţi pentru a îmbunătăți experiența sarcinilor de lucru AI în unitatea de procesare a computerului (CPU), unitatea de procesare grafică (GPU) și unitatea de procesare neuronală (NPU).

După lansarea ChatGPT în noiembrie 2022, perspectiva PC-ului AI – unul care ar profita de imensa oportunitate Generative AI (GenAI), precum și a altor tipuri de IA – a câștigat rapid atenția, în timp ce liderii de afaceri căutau modalități de a aduce IA la fiecare angajat, la fiecare punct final, în fiecare organizație. PC-ul AI a captat imaginația industriei.

Astfel de dispozitive promit să sporească productivitatea angajaților. Liderii IT și de afaceri prevăd multe cazuri de utilizare pentru GenAI, de la crearea de conținut, la transcrierea întâlnirilor, la dezvoltarea codului.

În timp ce aplicațiile GenAI aprobate de companii, cum ar fi Microsoft Copilot, rulează adesea ca servicii cloud, rularea lor locală le permite să interacționeze cu hardware-ul local, cum ar fi camerele și microfoanele, cu o latență mai mică. Vor exista oportunități pentru dezvoltatorii de software să folosească cipuri AI în computere pentru a permite noi instanţe de utilizare, în special pentru activităţi creative.

Un PC AI oferă, de asemenea, o modalitate de a îmbunătăți experiența de colaborare. Chipseturile AI dedicate vor îmbunătăți performanța caracteristicilor clasice de colaborare, cum ar fi neclaritatea de fundal și zgomotul, prin partajarea resurselor între procesoare, GPU și NPU. AI pe un dispozitiv local oferă capacitatea de a face o distincție mult mai fină între subiect și fundalul neclar.

Un alt avantaj al chipset-urilor AI pe computere este că oferă mijloacele de optimizare a performanței și longevității dispozitivului. Cazurile de utilizare anterioare ale AI au fost fezabile pe computere, dar au consumat rapid bateria. Adăugarea unui NPU va contribui la păstrarea duratei de viață a bateriei în timp ce angajații rulează sarcini de lucru susținute cu AI. Monitorizarea componentelor pentru vitezele de ceas sau ventilatoare  va alimenta dispozitivul cu algoritmi AI pentru a-și optimiza performanța, a reduce întreruperile și va prelungi durata de viață a computerului. Rularea modelelor la nivel local va reduce, de asemenea, latența în comparație cu versiunile găzduite în cloud și va permite angajaților să le acceseze fără o conexiune la internet.

Alte beneficii includ capacitatea de a oferi calculatoare personalizate și de a sprijini bunăstarea angajaților. PC-urile AI vor cunoaște preferințele și comportamentele unui utilizator în timp și se vor ajusta în consecință. Ele vor putea înțelege trăsăturile personale precum accentele și modelele de vorbire prin microfoane pentru a crea răspunsuri mai precise la e-mail. Ele vor avea, de asemenea, capacitatea de a învăța preferințele individuale de productivitate, cum ar fi filtrarea notificărilor și conținutul care distrage atenția în timp ce un dezvoltator încearcă să codifice sau să alerteze un agent de vânzări atunci când un client potențial de mare valoare trimite e-mailuri.

Forrester crede că PC-ul AI va oferi chiar și sugestii utilizatorilor cu privire la modul cel mai bun de a-și structura ziua pentru a susține o productivitate optimă. În ceea ce privește bunăstarea angajaților, sondajul Forrester asupra forței de muncă din 2023 a raportat că 68% dintre lucrătorii care folosesc un laptop cel puțin săptămânal pentru muncă sunt de acord că ar beneficia de un dispozitiv care include funcții de wellness. Caracteristici precum afișajele anti-lumină albastră, efectele de diminuare a luminii care imită ritmurile circadiene și schemele de culori în tonuri de gri care limitează expunerea la lumina dăunătoare sunt disponibile de ani de zile, dar AI va supraalimenta aceste efecte cu caracteristici precum sugerarea de ajustări ergonomice bazate pe postură, determinând utilizatorii să facă pauze și să transcrie automat vocea în text pentru cei cu deficiențe de auz.

Deși beneficiile pentru angajați ale PC-ului AI sunt interesante, ele nu sunt suficiente pentru a convinge cumpărătorii IT să folosească PC-urile AI. De ce? Deoarece administratorii IT nu iau decizii de cumpărare cu privire la PC-uri bazate exclusiv pe impactul experienței lor. Compatibilitatea determină achiziționarea de PC-uri și afectează experiența, dar considerentele economice, de confidențialitate și securitate joacă un rol mai important în achiziționarea de PC-uri AI. Confidențialitatea și securitatea datelor sunt principalele preocupări pentru GenAI, iar 55% dintre factorii de decizie privind confidențialitatea indică faptul că organizația lor dezvoltă controale și politici de confidențialitate pentru GenAI.

PC-ul AI le va oferi angajaților mai mult control asupra datelor care rămân locale și asupra celor care sunt trimise în cloud. Acest lucru va ajuta la evitarea unor probleme precum utilizarea datelor personale pentru a instrui sistemele AI, încălcarea drepturilor de autor și încălcarea brevetelor. Un studiu recent Cisco a arătat că una din patru organizații a interzis utilizarea GenAI din motive de confidențialitate. Inteligența artificială locală ar putea face angajații mai dispuși să accepte cazuri de utilizare personalizate.

Organizațiile IT vor adopta PC-urile AI, deoarece rularea acestor modele la nivel local va reduce semnificativ costurile cloud. Un PC AI care variază de la 1.000 USD la 3.000 USD per dispozitiv, plus software-ul asociat, costă puţin în comparație cu găzduirea și rularea modelelor AI în cloud. Acesta este un motiv major pentru care Apple și Samsung au împins GenAI în prim-planul sistemelor lor de operare. Forrester estimează că bugetele platformei AI se vor tripla în 2024 pentru a satisface cererea de aplicații GenAI. Fluxurile de lucru ale întreprinderilor vor depinde de cloud, ceea ce va crește facturile de utilizare pentru clienții serviciilor cloud publice. Acest lucru va oferi utilizatorilor o oportunitate de a economisi costurile cloud prin translatarea sarcinilor de lucru AI către computer. Cu toate acestea, pentru majoritatea lucrătorilor din domeniul IT, pur și simplu nu există suficiente aplicații care schimbă jocul pentru munca de zi cu zi pentru a stimula adoptarea rapidă a computerului AI.