Enterprise Software — February 7, 2016 at 10:28 am

Interes crescut pentru soluțiile software care oferă funcționalități complete și suport real din partea producătorului

by

Computer Sharing Bucuresti (CSB), companie de consultanță IT de business, cu activitate încă din 1994, estimează pentru piața din România o creștere substanțială a cererii de servicii de implementare a soluțiilor software care oferă funcționalități complete și suport real din partea producătorului, pentru care este nevoie de mai mulți specialiști.
Cea mai mare pondere din cifra de afaceri a CSB o constituie soluțiile SAP, respectiv serviciile complete pentru implementarea acestor soluții – analiză, proiectare, realizare și testare, instruire, consultanță.

În continuare, CSB estimează o creștere a serviciilor care țin de implementarea și suportul aferent soluțiilor SAP, creștere datorată maturizării pieței, dar și diversificării gamei de soluții oferite de SAP.
Soluțiile care se remarcă printr-un interes crescut din partea companiilor locale în ultima perioadă sunt cele de analiză și raportare, de talent management și cele pentru dispozitivele mobile și In-Memory Computing.

dsc_0091-300x228„Din experiența CSB, piața locală s-a maturizat foarte mult față de acum 5-10 ani. Companiile arată astfel un interes crescut față de soluțiile consacrate care oferă funcționalități complete și suport real din partea producătorului, predominând acum preferința pentru așa numitele produse COTS (commercial off-the-shelf)”, spune Radu Magda – Director General, Partener CSB.

În plus, companiile locale se remarcă tot mai mult prin dorința de maximizare a resurselor existente, ceea ce conduce la o mai bună informare înaintea procesului de implementare a soluțiilor IT.
Pe de altă parte, în ceea ce privește problemele cu care se confruntă piața locală de software pentru afaceri, cele două mari blocaje care încă persistă sunt implicarea insuficientă a departamentului IT în creșterea profitabilității firmei și, în consecință, teama ca investiția într-o soluție IT se va amortiza greu, remarcă reprezentanții CSB.

Peste 100 de proiecte realizate pe plan local
În cei 20 de ani de activitate, dintre care unsprezece ani a promovat soluțiile SAP, CSB a realizat peste 100 de proiecte pe plan local, pentru clienți din sectorul public, utilități, producție și distribuție, industria chimică, telecomunicații, farma și automotive. În portofoliul companiei se situează pe primele locuri sectorul public, urmat de utilitați și apoi producție și distribuție.

CSB derulează și proiecte pentru clienți externi, ponderea acestora în cifra de afaceri fiind de 10%. Pentru următoarea perioadă, compania își propune să dezvolte și să crească numărul parteneriatelor cu firmele din afara României.

Echipa CSB este formată momentan din 40 de specialiști, urmând ca aceasta să se extindă în linie cu proiectele care vor fi implementate în continuare. Profilele de angajat vizate sunt legate de cele mai recente tehnologii – cloud și in memory processing.

În ceea ce privește piata muncii pe segmentul de consultanți SAP, oficialii CSB spun că este fluctuantă, urmând evoluția numărului și specificului proiectelor aflate în derulare.

„Totuși, sunt arii funcționale pentru care există cerere constantă și uneori ofertă mai puțin adecvată. Considerăm că o îmbunătățire ar putea fi obținută de exemplu prin amplificarea instruirii inclusiv prin programe speciale la nivelul învățământului superior”, menționează Radu Magda – Director General, Partener, CSB.