Analiza — June 23, 2019 at 6:14 am

Tehnologia blockchain este încă departe de a livra conform promisiunilor

by

BlockchainConform unui recent studiu Gartner, doar 11% din directorii IT din firmele mari şi foarte mari la nivel global au instalat sau intenţionează să instaleze în termen scurt tehnologia blockchain. Majoritatea proiectelor lansate deja nu au reuşit încă să treacă de faza iniţială de experimentare.

Conform autorilor studiului, platformele şi tehnologiile blockchain sunt încă la început şi nu există un consens legat de componente cheie ale acestora, cum ar fi concepţia de produs, seturile de caracteristici şi cerinţele esenţiale pentru aplicaţii. O astfel de situaţie îi determină pe analiştii Gartner să afirme că nu se aşteaptă la apariţia unei singure platforme dominante blockchain în următorii cinci ani.

Studiul arată că există confuzie în rândul directorilor IT dacă blockchain reprezintă o aplicaţie de afaceri sau nu. Şi asta deoarece blockchain nu este o aplicaţie completă şi trebuie să includă elemente precum interfeţe utilizator, business logic, data persistence şi mecanisme de interoperabilitate. Blockhain este mai degrabă văzut ca un protocol de executare a unei anumite sarcini în cadrul unei alte aplicaţii. Nimeni nu ar putea presupune că un protocol poate constitui unica bază a unui întreg sistem de comerţ electronic sau a unei reţele sociale.

Conform Gartner, o altă zonă de probleme pentru directorii IT este aceea că în forma sa actuală, tehnologia blockchain nu dispune de capacitatea de a şterge înregistrări, capacitate de care e nevoie pentru un management complet al datelor. Mulţi dintre aceştia consideră, de pildă, că folosirea blockchain în zona de contracte inteligente este o problemă rezolvată, însă Gartner avertizează că folosirea unor astfel de contracte induce provocări legate de scalabilitate şi management.

Contractele inteligente pot fi privite conceptual, similar cu procedurile de stocare asociate anumitor înregistrări tranzacţionale în cadrul unei baze de date relaţionale. Numai că, spre deosebire de procedurile de stocare într-un sistem centralizat de baze de date, contractele inteligente sunt executate de toate nodurile participante într-o reţea peer-to-peer. Iar asta induce provocări în termeni de scalabilitate şi gestionare care îşi aşteaptă încă rezolvarea.

Conform Gartner, zona blockchain va mai avea nevoie de încă doi sau trei ani pentru a ajunge la maturitate.

Citiți și:

Experții IT nu se înghesuie în abordarea tehnologiei blockchain

Operatorii de transport trebuie să realizeze puterea blockchain

Kaspersky Lab protejează companiile care folosesc tehnologia blockchain împotriva atacurilor cibernetice și a fraudei

Internetul ar putea fi schimbat radical de blockchain