Analiza — May 13, 2020 at 4:45 pm

Transformarea digitală în industrie generează un potenţial imens

by

Digital transformation technology strategy, digitization and digitalization of business processes and data, optimize and automate operations, customer service management, internet and cloud computingUn studiu recent realizat de Nokia în parteneriat cu firma de analiză ABI Research arată că există un imens potenţial de investiţii în zona tehnologiilor 4G şi 5G în domeniul producţiei industriale, în sânul firmelor care doresc să-şi ducă operaţiunile de fabricaţie la un alt nivel. Practic, cele două companii au lucrat împreună pentru a obţine o imagine de ansamblu legată de strategiile de investiţii ale firmelor de producţie în privinţa unor tehnologii precum 4G/LTE şi 5G, dar şi a unor concepte precum Industry 4.0.

Studiul, desfăşurat la scară globală, a inclus respondenţi din industria auto, industria bunurilor de consum şi industria producătoare de maşini din diverse ţări aflate în America de Nord, Asia, Australia şi Europa.

Cercetarea s-a axat pe elementele care influenţează deciziile de achiziţie pentru noi sisteme industriale din sectoarele IT şi OT (tehnologie operaţională). Principalele rezultate arată că elementele legate de IT se axează pe reducerea timpilor morţi (53% din răspunsuri), îmbunătăţirea eficienţei operaţionale (42%) şi întărirea securităţii (36%). Elementele legate de OT reflectă dorinţa de înlocuire a infrastructurilor vechi (43%), nevoia de îmbunătăţire a eficienţei (40%) şi nevoia de creştere a capacităţii de producţie (38%).

Zonele prioritare de achiziţii au fost reprezentate de actualizarea automatizărilor şi maşinilor (47%), iniţiativele Industrial Internet of Things – IIoT (41%) şi infrastructura cloud (37%). Nu mai puţin de 88% din respondenţi au declarat că sunt familiarizaţi cu reţelele private wireless (4G/5G). Aproape trei sferturi dintre factorii de decizie în zona de producţie intervievaţi au declarat că intenţionează până la finele anului 2022 (e de menţionat aici că studiul a fost efectuat înainte de declararea oficială a pandemiei mondiale de coronavirus) să-şi actualizeze reţelele de comunicaţii şi control pentru a înregistra progrese semnificative în cadrul transformării digitale şi a universului Industry 4.0, iar peste 90% dintre ei cercetează actualmente cum să utilizeze mai bine reţelele 4G şi/sau 5G pentru operaţiunile de producţie desfăşurate.

Circa 84% dintre cei care iau în considerare tehnologiile 4G şi 5G au declarat că îţi vor implementa propria reţea wireless în structura lor de producţie. Puţin peste jumătate din respondenţi (52%) au considerat că e nevoie de implementarea celor mai noi tehnologii 4G/LTE şi 5G pentru satisfacerea propriilor obiective legate de transformarea digitală. Studiul a descoperit, cu această ocazie, că principalele motive care ar antrena investiţii în 4G sau 5G sunt legate de nevoia de digitizare şi îmbunătăţire a infrastructurii existente (63%), de automatizarea prin robotizare (51%) şi de nevoia de atingere a unor noi nivele de productivitate a angajaţilor (42%).

 

Citiți și:

Transformarea digitală în Industry 4.0: De la termen la modă la profit

Proiecţii spectaculoase pentru 5G în producţie

Tehnologia în 2020: smartphone-uri cu procesor AI, rețele 5G private și vânzări de un milion de roboți pentru companii