Evenimente, Smart City — April 23, 2021 at 2:13 pm

Oraşul inteligent al viitorului în viziunea Axis Communications

by

Low poly smart city 3D wire mesh. Intelligent building automation system business concept. Binary code number data flow. Architecture urban cityscape technology sketch banner vector illustrationEvenimentul anual Axis Day, organizat online de Axis Communications, unul din cei mai importanţi jucători de pe piaţa soluţiilor inteligente de supraveghere video, a inclus şi o prezentare interesantă legată despre viziunea Axis în privinţa oraşelor inteligente, în special cele ale viitorului.

Conform unei definiţii nu neapărat exhaustive, oraşul inteligent se defineşte ca o zonă urbană care foloseşte diverse tipuri de senzori de colectare date pentru furnizarea de informaţii care să ajute la gestionarea eficientă a resurselor şi activelor acelui oraş.

„Având în gând o astfel de definiţie, Axis a elaborat o strategie pentru prezent şi viitor de furnizare de soluţii care acoperă trei zone principale”, a spus Bogdan Gavril, Sales Engineer, Romania & Hungary, Axis Communications. „Este vorba de zona de siguranţă şi securitate urbană, de zona de trafic urban şi de zona de mediu înconjurător urban. Ca furnizor de soluţii, pe lângă soluţiile hardware şi software clasice de supraveghere video, Axis incorporează acum în mod activ soluţii inovatoare din gama IoT, esenţiale pentru un oraş inteligent.”

Zonele menţionate de oficialul Axis acoperă, la rândul lor, o serie de nevoi specifice oricărui oraş inteligent. De exemplu, în zona de siguranţă şi securitate urbană sunt incluse sectoare de nevoi specifice cum ar fi managementul în timp real al incidentelor şi analiza acestora, protecţia la intruziuni nedorite prin soluţii de recunoaştere facială şi detectarea aglomerărilor umane şi previzionarea comportamentului acestora în scopul prevenirii de evenimente nedorite.

Similar, în zona de trafic urban, Axis include sectoarele de nevoi specifice ale gestionării traficului şi managementului incidentelor de trafic, parcările publice inteligente şi amplasarea inteligentă a trecerilor pentru pietoni. În ceea ce priveşte zona de mediu înconjurător, Axis include ca sectoare specifice de oferire de soluţii iluminatul public eficient şi monitorizarea inteligentă a calităţii aerului, deşeurilor, apei şi zgomotului.

Bogdan
Bogdan Gavril, Sales Engineer, Romania & Hungary, Axis Communications

„Strategia noastră a inclus încheierea de parteneriate cu firme dedicate pentru obţinerea celor mai bune soluţii”, a mai spus Gavril. „Ca atare, în zona de securitate şi siguranţă publică vorbim de parteneriate cu nume precum Canon, Genetec sau Briefcam, în zona de trafic de firme precum Citilog sau Aximum, iar în zona de mediu de nume precum Waterview sau Tenevia. Evident, lista nu se opreşte aici, deoarece un oraş inteligent este un ecosistem extrem de complex, iar parteneriatele ne ajută pe noi să acoperim din ce în ce mai holistic cererile şi nevoile pieţei”.

Conform strategiei anunţate de Axis, oraşele inteligente ale viitorului vor însemna integrarea reală a informaţiilor, datelor, comunicaţiilor şi tehnologiilor digitale precum IoT în scopul gestionării securizate a activelor esenţiale ale oraşului. Simultan, ele vor însemna analize coordonate ale datelor pentru răspunsuri eficiente la probleme şi accent pus pe senzori pentru automatizarea acestor răspunsuri. Nu în ultimul rând, oraşele inteligente vor însemna accentuarea folosirii de sisteme deschise, deoarece esenţa digitalizării mediilor urbane constă în scalabilitate şi lipsa de dependenţă de un anumit vendor de soluţii.