Data Center / Storage, Networking — April 23, 2021 at 12:06 am

Problemele de reţea devin cauza principală a căderilor de centre de date

by

Corridor of server room with server racks in datacenter. 3d illustrationUn recent studiu anual efectuat de Uptime Institute, ajuns deja la a treia ediţie şi intitulat Annual outage analysis, arată că problemele de networking sunt pe cale să depăşească căderile de tensiune ca sursă principală a căderilor de centre de date. Ediţia din 2021 a raportului arată că frecvenţa penelor de curent s-a diminuat considerabil în cursul ultimelor 12 luni, unul din motivele identificate fiind pandemia sanitară.

În timp, analiştii de la Uptime Institute se aşteaptă ca problemele centrelor de date să fie din ce în ce mai mult generate de chestiuni legate de networking şi de software/IT şi mai puţin de pene de curent. O astfel de aşteptare este motivată în parte de faptul că mulţi operatori de energie din lume au luat măsuri pentru a-şi îmbunătăţi performanţele de livrare şi pentru a-şi instrui personalul să ia măsuri preventive împotriva unor astfel de evenimente.

Între timp, căderile datorate networkingului tind să devină prevalente, în special din pricina trecerii din ultimii ani de la servicii IT de tip siloz, axate pe echipamente dedicate şi specializate, la un model în care sistemele IT sunt distribuite şi replicate în silozuri multiple, legate între ele prin conexiuni de reţea.

Autorii raportului notează, în acest sens, că aplicaţiile moderne şi datele au ajuns să fie extinse între centre de date diferite, ceea ce face networkingul un element critic. În plus, reţelele definite prin software (SDN) au adăugat o mare flexibilitate şi un mare grad de programabilitate în peisaj, elemente care pot contribui la creşterea complexităţii şi, pe cale de consecinţă, la facilitarea apariţiei de incidente.

Mai mult, cum tot mai multe firme caută acum să utilizeze servicii de colocare sau centre de date în cloud public ca să-şi ruleze fluxurile de lucru, riscul apariţiei unor probleme de networking care să le afecteze operaţiunile creşte. Iar aici joacă un rol esenţial elemente precum erorile de configurare, erorile firmware şi tabelele corupte de rutare date.

Ca atare, în concluzia raportului, autorii atrag atenţia asupra asigurării rezilienţei infrastructurilor din centrele de date ca modalitate principală de asigurare a continuităţii funcţionării acestora în condiţiile în care elemente precum penele de curent nu vor putea fi evitate pe viitor, chiar dacă tind să marcheze o scădere în frecvenţă şi importanţă.