Analiza — December 6, 2021 at 10:03 am

SASE pe cale de a deveni realitate operaţională

by

Realitatea afacerilor arată că operaţiunile neîntrerupte din cadrul procesului de afaceri depind complet de recepţionarea la timp de date care nu au fost compromise. Ca atare, cele mai multe firme au investit masiv în calitatea reţelelor IT, mai ales în cazul aplicaţiilor critice pentru afacere.

saseDivizarea traficului de date între reţelele multi-protocol label switching (MPLS) şi o reţea de arie largă definită prin software (SD-WAN) permite firmelor o gestionare mai bună a traficului de date în reţea. Sistemele critice au nevoie de latenţă mică şi disponibilitate mare, în vreme ce cele mai puţin critice pot folosi servicii normale de Internet, cum este cazul e-mail-ului.

O nouă tehnologie apărută recent, secure access service edge (SASE) reprezintă evoluţia celor mai sus enunţate. Se bazează pe recunoaşterea faptului că, urmare a faptului că integritatea, confidenţialitatea şi disponibilitatea datelor sunt fundamentale pentru organizaţie, bazarea pe o infrastructură care s-ar putea dovedi nepotrivită pentru transmiterea de date critice în întreaga lume nu mai e suficientă. Aici intervine SASE, care oferă un protocol de networking mai securizat, cu latenţă mai mică, pentru activele cele mai valoroase ale firmei.

SASE joacă, de asemenea, un rol cheie în conformitatea organizaţiei cu reglementările prin asigurarea transmiterii corecte a datelor. Evident, se pot folosi în acest scop şi reţelele tradiţionale, însă această opţiune poate fi costisitoare şi consumatoare de timp din pricina numărului de puncte de acces şi de servicii locale de securitate care trebuie configurate. Nu în ultimul rând, adopţia SASE este alimentată de trecerea către servicii bazate pe cloud, ceea ce duce la descentralizarea arhitecturii organizaţiei şi la creşterea dependenţei acesteia de Internet mai degrabă decât de reţeaua internă.

Chiar dacă SASE este încă un soi de “buzzword” în acest moment, tehnologia nu reprezintă un panaceu universal şi nu este lipsită de provocări. De exemplu, echipele IT sunt obligate să abandoneze anumite baneficii de multi-sourcing, cum ar fi acela că elemente diferite ale sistemului de securitate sunt furnizate de cei mai buni provideri pentru fiecare funcţie individuală. De asemenea, apare riscul punctului unic de cădere, deoarece SASE furnizează toate funcţiile de reţea şi securitate împreună, ca pe un serviciu unic, iar probleme de natură tehnică apărute la furnizor pot duce potenţial la căderi complete de sistem.

Multe organizaţii transformă deja SASE într-o realitate operaţională, conform studiilor. Gartner spune că cel puţin 40% din firmele de la nivel global vor dispune de strategii explicite de adoptare SASE până în 2024. Iar ritmul accelerat de schimbare din reţelele corporate şi din sistemele IT şi OT înseamnă că SASE este un concept care merită de luat în considerare pentru viitor.