Cloud Computing / Edge, Networking — December 20, 2021 at 2:22 pm

Scenarii de utilizare Cisco SD-WAN și beneficiile obținute

by

Statisticile arată că traficul de rețea crește cu 30% anual, mai mult de jumătate fiind generat de accesarea mediilor Cloud. Rețelele tradiționale (WAN) nu fac față unei asemenea evoluții și nici nu pot gestiona eficient și sigur workflow-urile în Cloud-ul public. Puteţi depăși însă aceste provocări cu soluția Cisco SD-WAN. Dezvoltată pe baza aplicației Viptela, achiziționată în 2017, Cisco SD-WAN este o soluție matură, integrată complet în portofoliul Cisco. Cu numeroase implementări la nivel global, soluția este cotată ca lider de piață de către analiștii Gartner.

Soluția Cisco se remarcă printr-o serie de avantaje competitive importante:
• scalabilitate extinsă – Cisco SD-WAN este special concepută pentru gestionarea arhitecturilor WAN cu numeroase puncte de lucru, filiale și/sau subsidiare distribuite geografic;
• permite dezvoltarea de scenarii de tipul Hub-and-Spoke, cu mai multe hub-uri;
• suportă multiple protocoale de rutare;
• oferă numeroase opțiuni de automatizare și funcționalități de tipul Zero-touch Deployment/Provisioning;
• permite configurări avansate prin intermediul consolei unice de management și orchestrare a rețelei.

Toate aceste caracteristici asigură creșterea eficienței operaționale în administrarea rețelei și scăderea costurilor de operare. Acestea se adaugă economiilor directe pe care SD-WAN le asigură prin înlocuirea clasicelor link-uri MPLS cu conexiuni 3G, 4G LTE și acces direct la Internet (DIA). Tot la câștiguri intră și posibilitatea reutilizării echipamentelor de rețea Cisco deținute deja. Cisco SD-WAN folosește routerele ASR și ISR şi permite companiilor să își optimizeze investiția. Important de menționat este şi faptul că în oferta Cisco SD-WAN controller-ele (prin intermediul cărora se definesc și aplică la nivelul întregii rețele politicile de rutare, acces control, segmentare etc.) nu implică un cost suplimentar distinct.

Randamentul investiției creşte şi pentru că soluția Cisco integrează nativ o serie de funcționalități de securitate care pot fi activate atât în infrastructurile on-premises, cât și în Cloud. Printre acestea se regăsesc capabilități de firewall, Secure Web Gateway, DNS și URL filtering, IPS.

Cele mai frecvente scenarii de lucru Cisco SD-WAN

Flexibilitatea și scalabilitatea permit utilizarea Cisco SD-WAN în diferite scenarii de lucru. Specialiștii Datanet Systems pot adapta și personaliza soluția pe specificul infrastructurii și cerințelor fiecărei companii. Iată care sunt cele mai frecvente solicitări venite din partea clienților:
Crearea unei rețele WAN distribuite geografic cu nivel crescut de securitate și automatizare. Soluția Cisco asigură respectarea cerințelor de conformitate, inclusiv în domeniile cu niveluri stricte de reglementare, precum industria financiar-bancară, sănătate, utilități sau mediul guvernamental. Cisco SD-WAN permite realizarea de segmentări avansate (la nivel de linie de business, filială, rețea de parteneri etc.), precum și automatizarea proceselor de implementare și configurare (prin capabilitățile de tip Zero-touch).
Optimizarea și garantarea performanței aplicațiilor. Cu ajutorul Cisco SD-WAN, administratorii pot monitoriza randamentul aplicațiilor și performanța rețelei în timp real. Soluția permite definirea și aplicarea automată a politicilor pentru aplicațiile critice, astfel încât acestea să respecte cerințele de calitate (QoS) și SLA-urile agreate.
Acces direct la Internet în mod securizat. Prin intermediul funcționalităților integrate de securitate, Cisco SD-WAN asigură un nivel de protecție similar celui realizat în sediul central, oferind subsidiarelor libertate și flexibilitate. Soluția creează automat conexiuni securizate prin VPN peste Internet, permițând companiilor să beneficieze de mai multă lățime de bandă la un cost redus.
Acces protejat la medii multi-Cloud. Cisco SD-WAN furnizează o suită de unelte dedicate optimizării și automatizării conexiunilor la mediile Cloud. Soluția asigură vizibilitate în timp real asupra traficului în Cloud, precum și controlul workflow-urilor și aplicarea politicilor. Este compatibilă cu principalele platforme Cloud publice (Amazon Web Services, Microsoft Azure și Google Cloud Platform).

Ce câştiguri raportează utilizatorii

Analiza realizată anul trecut de IDC pe un eșantion de organizații provenind din industria financiar-bancară, sănătate, farmaceutice, energie și retail a demonstrat că prin utilizarea Cisco SD-WAN acestea au obținut:
• Reducerea cu 65% a costurilor de conectivitate;
• Lățime de bandă de 2,25 ori mai mare;
• Scăderea costurilor operaționale cu 38%;
• Creșterea vitezei de lansare de noi aplicații cu 59%;
• Reducerea latenței aplicațiilor cu 45%;
• Diminuarea riscurilor de downtime neplanificat cu 94%.

Dacă doriți mai multe detalii despre cum au putut fi obținute aceste beneficii, vă invităm să accesați studiul IDC „Valoarea adăugată a soluțiilor SD-WAN Cisco. Beneficii raportate de utilizatori“  (necesită înregistrare).
Solutii Cisco SD-WAN_v2
Avantajele colaborării cu Datanet Systems

Experiența în domeniul infrastructurilor de rețea și competențele avansate deținute de specialiștii noștri certificați Cisco ne permit să livrăm soluția Cisco SD-WAN la cheie. Datanet este partener Cisco Gold și are capacitatea de asigura și livra la nivel național toate serviciile necesare, de la analiza, proiectarea, implementarea și configurarea rețelei SD-WAN, până la cele de training, mentenanță, dezvoltare și service, cu SLA-uri și timpi de intervenție garantați.

Arhitectura de rețea pe care specialiștii noștri o propun clienților ține cont de necesitățile reale ale acestora, de rețeaua existentă (număr de puncte de lucru, amplasare, topologie rețea, echipamente, aplicații și servicii Cloud utilizate etc.), precum și de bugetul alocat. Soluția agreată este astfel concepută încât să permită reutilizarea infrastructurii existente și să reducă efortul investițional al clientului, fără a afecta însă performanța rețelei și nici potențialul acesteia de a susține dezvoltările ulterioare.

Dacă doriți să aflați informații suplimentare despre soluția Cisco SD-WAN, contactaţi-ne la adresa email sales@datanets.ro.