Esential — February 13, 2016 at 8:09 am

O atitudine schimbată de… o dezvăluire

by

agile-cloud-ts-100588281-primaryidgeCine s-ar fi putut gândi că schimbarea de atitudine, în sens larg, vizavi de conceptul cloud computing avea să ajungă vreodată să depindă de o serie de dezvăluiri care pe alocuri au făcut deliciul multora? Şi totuşi, conform unei recente declaraţii a lui Pat Gelsinger, CEO VMware, dezvăluirile lui Edward Snowden au devenit elemente determinante ale intensificării procesului de maturizare a pieţei de cloud computing.

Practic, universul IT intră în “era profesionistă a cloud-ului”, pe măsură ce companiile trec dincolo de simpla nevoie de a-şi lega centrele de date de cloud-urile publice şi de a sprijini aplicaţii şi fluxuri de lucru care să fie instalate rapid şi facil în ambele medii de lucru. Era cloud-ului experimental, în care se găseşte cea mai mare parte a omenirii în acest moment, este caracterizată de creşteri organice, aplicaţii noi şi viteză, dar mai puţin de guvernanţă şi capacitate de business.
Ei bine, conform lui Gelsinger, dezvăluirile legate de practicile de supraveghere exercitate de NSA (National Security Agency) au fost esenţiale din punct de vedere al modului în care firmele obişnuite vor adresa relaţia lor cu conceptul cloud computing în viitor. Mai precis, aceste firme au început să fie mult mai atente cu locul unde îşi stochează datele în cloud.

Ce înseamnă toate astea? Înseamnă o schimbare fundamentală de paradigmă e existenţei cloud-ului, în sensul în care mai ales firmele naţionale cer medii cloud pentru stocarea datelor la nivel local, guvernate de reglementări locale, şi refuză ideea unui singur mediu universal de tip cloud. Mai mult, o asemenea optică se reflectă şi în privinţa serviciilor dedicate, de tip IaaS, PaaS şi SaaS, faţă de care tot mai multe firme reclamă nevoia de operatori locali, care să le asigure guvernanţa datelor, managementul local şi buna provizionare a acestor date.

O asemenea modificare de atitudine a clienţilor nu poate fi decât de bun augur pentru România. Şi asta deoarece piaţa locală dispune de operatori locali şi localizaţi dedicaţi tuturor tipurilor de servicii de tip cloud. Operatori care, până acum, nu s-au putut lăuda cu afaceri extraordinar de interesante din zona serviciilor practicate. Unda de şoc Snowden n-a afectat încă plaiurile mioritice. Însă asta nu înseamnă că ea nu va avea niciodată impact şi aici.

de Bogdan Marchidanu