Cloud Computing / Edge — June 28, 2021 at 8:23 am

Astimp IT Solution mizează pe o nouă ofertă pentru piaţa locală

by

Firma românească Astimp IT Solution vine cu o nouă propunere de servicii pentru piaţa locală: un centru virtual de date în Enterprise Cloud / Edge Cloud.

futuristic techno design on background of fantastic supercomputer data centerVirtual Data Center (VDC) este la ora actuală un concept care capătă din ce în ce mai multă materializare ca urmare a avantajelor oferite, în special pentru furnizorii de servicii cloud IaaS și PaaS, companii care doresc să-și externalizeze departamentul IT și firme de tipul Start-up . De pildă, centrele de date tradiţionale necesită cheltuieli de capital pentru investiţii în infrastructura IT, în vreme ce VDC utilizează cheltuielile operaţionale pentru a începlini cerinţele de infrastructură IT. Cheltuielile de capital necesită estimări precise ale nevoilor viitoare, în vreme ce cheltuielile operaţionale profită la maxim de peisajul tehnologic în schimbare rapidă prin faptul că plata se face doar în conformitate cu capacitatea IT dorită.

În acelaşi timp, centrele de date tradiţionale au nevoie de servere fizice cu unităţi de procesare date, memorie şi capacitate de stocare fixe, dispunând de capacităţi de actualizare și redundanță limitate. În schimb, un VDC foloseşte servere şi unităţi de stocare virtuale redimensionabile, care se pot alinia uşor oricăror cereri de fluxuri de lucru de tip Enterprise Cloud, redundanta la nivel local de tip cluster si chiar regional prin Edge
Cloud, conform nevoilor afacerii.

Preferinţa tot mai mare pentru VDC la nivel global se vede statistic. Datele adunate în primele nouă luni ale acestui an de către firma de analiză Synergy Research Group arată că explozia cererii de servicii online la nivel global indusă de pandemia Covid 19 a dus la o adevărată creştere exponenţială a pieţei de profil. Indexul de monitorizare al pieţei publicat de această firmă de analiză pentru cel de-al treilea trimestru al anului arată că piaţa globală a serviciilor cloud de infrastructură a înregistrat cheltuieli care au atins 2,8 miliarde USD, ceea ce reprezintă o creştere anuală de 33%.

Cele mai multe cereri de servicii au fost înregistrate pentru Infrastructure-as-aService (IaaS) şi Platform-as-a-Service (PaaS), care au cunoscut fiecare o creştere de 35% în trimestrul trei. Dominanţa furnizorilor principali de cloud este şi mai pronunţată în zona de cloud public, unde primii cinci furnizori de servicii controlează aproape 80% din piaţă. Din punct de vedere geografic, piaţa de cloud continuă să crească puternic în toate regiunile globului.

Dincolo de datele de mai sus, Astimp IT Solution aduce câteva elemente puternice în favoarea utilizării VDC si a serviciilor de cloud. Printre acestea se numără :
• panou de control centralizat si usor de folosit pentru toate serviciile;
• crearea şi gestionarea de maşini vituale/ micro servicii de tip Docker,nodejs, firewall etc., în limita resurselor alocate;
• crearea de VLAN public şi privat;
• elasticitatea , scalarea individuală a resurselor precum CPU, memorie, spaţiu de stocare NVMe, SSD şi backup, viteză mare de transfer date în funcţie de necesităţi.

Pe plan local doar 16% din companiile prezente în România utilizau servicii de cloud in 2020, fapt ce clasează țara noastră pe penultima poziție în clasamenul European, după Bulgaria, conform Eurostat, Biroul de Statistică al Uniunii Europene.
Deși ponderea firmelor cu acces la internet a fost la niveluri foarte similare în toate statele membre ale UE, utilizarea cloud computing-ului a variat semnificativ, cele mai mari ponderi fiind raportate în Finlanda (75%), Suedia (70%) și Danemarca (67%) în 2020. La capătul opus al scalei, serviciile de cloud computing au fost utilizate de mai puțin de una din cinci întreprinderi din Bulgaria (11%), România (16%) și Grecia (17%).

În cazul Astimp IT Solution, serviciul de Virtual Data Center oferit este o soluție premium ce oferă resurse de tip IaaS, PaaS, networking public şi privat garantate, totul într-o platformă cluster-cloud OpenNebula cu storage de tip NVMe-oF si BeeGFS Distributed storage SSD, cu parametri de performanţă garantați. În plus, firma oferă servicii opționale precum Block Storage HDD, Backup LTO-7, Firewall, Load Balancer şi protecție DDOS.
OpenNebula este o platformă open source puternică dar ușor de utilizat de Hybrid Cloud și Edge cloud, ce oferă o soluție care combină mașinile virtuale KVM cu containerele LXC și microVM-urile Firecracker, pe deasupra cărora se pot rula servicii complexe multi-VM, orchestra containere de aplicații sau implementa clustere dinamice Kubernetes.

Datorită conectorilor săi Hybrid și Edge, OpenNebula permite dezvoltarea infrastructurii Enterprise Cloud sau DevOps la cerere, evitând blocarea furnizorilor şi aprovizionând automat resurse de la diferiți furnizori publici de cloud și edge, inclusiv Amazon Web Services (AWS), Equinix Metal și – foarte curând – mai mulți furnizori 5G plus hiperscalerul virtual european GAIA.

dedicatserver-logo-smallÎntreaga construcţie a Astimp IT se face pe patru piloni: OpenNebula cloud v6, NVMe-of RDMA storage și BeeGFS parallel distributed storage RDMA, toate conectate prin HA Mellanox SN2700 Switch 32 port EDR 100Gbps (RDMA pe 2 x plăci de port ConnectX-5 100Gbps în fiecare nod). Conform firmei, această soluţie hardware-software de ultimă generaţie îi va permite să ofere clienţilor servicii superioare calitativ faţă de soluții marcante pe piaţă ( AWS, Azure, VMware etc).

network-768x1086În tot acest context, Astimp IT Solution a anunţat recent că a demarat un proiect de construcţie a primului centru de date în Bucureşti, cu termen de finalizare la finele acestui an. Centru de date va dispune de 89 Rackuri, din care circa 80 pentru colocare, o putere de 2 x 1 MW – total 2 MW putere instalată, 2 UPS-uri de 0,9 MW, 2 generatoare de 0,75 MW şi 4 sisteme de răcire de 150 KW fiecare, cu un total de 0,6 MW, fiind vorba de răcire HVAC + Free Air.

Până la definitivarea construcţiei, firma are deja în ofertă servicii care prefigurează lansarea din iarnă. Printre acestea se numără: servere virtuale KVM , VPS-NVMe + SSD in cloud ( Opennebula + NVMe-oF + BeeGFS SDS- software defined storage), servere dedicate, storage extern, backup, protecţie Anti DDoS, firewall Hardware Fortigate şi Fortimail, şi management hardware 24/7.