Cloud Computing / Edge — May 21, 2023 at 9:33 pm

De ce trebuie să ții cont când alegi un furnizor de cloud public

by

Infrastructura cloud este unul dintre cele mai importante instrumente tehnologice de astăzi, în special pentru companiile care își doresc un plus de flexibilitate și scalabilitate. Un studiu publicat de IDC pe 20 Aprilie 2023  arată că în acest an, la nivel european, cheltuielile asociate cu Infrastructure as a Service (IaaS) vor creşte cu 26.8%, alimentate de necesitatea tot mai multor organizații de a fi mai flexibile și de a limita investițiile în echipamente scumpe (servere, stocare).

Cloud publicPrognoza IDC se aliniază unei analize a CIO Insight care identifică printre principalele motive de adopție a serviciilor de cloud public: creșterea agilităţii/flexibilității de a răspunde la cerințele de business (27% dintre participanți) și reducerea costurilor (26% dintre participanți).

În timp ce mulți manageri IT consideră cloud-ul public drept o opțiune evidentă, alegerea furnizorului potrivit poate fi o sarcină dificilă. Există numeroase servicii cloud pentru businessuri mici, însă multe oferte nu sunt suficient de transparente în ceea ce priveşte tehnologiile utilizate şi nivelul de performanță oferit.

De aceea, în acest articol vom discuta despre câteva dintre aspectele pe care e bine să le ai în vedere atunci când alegi un furnizor de cloud public, indiferent dacă este Infrastructure as a Service, stocare cloud business sau Back-up as a Service.

Disponibilitatea serviciilor în alegerea unui furnizor de cloud public

Disponibilitatea este un factor cheie în alegerea unui furnizor de cloud public. În primul rând, trebuie să știi disponibilitatea garantată contractual (prin Service Level Agreement/SLA) de furnizor. De exemplu, M247 oferă o disponibilitate garantată de 99,95% pentru toate serviciile de cloud public. Această cifră se bazează pe existența unui Centru de Date performant, cu un nivel ridicat de redundanță IT, de alimentare cu energie electrică și de răcire. Construit în conformitate cu cerinţele standardului Tier 3, Centrul de Date M247 are o arhitectură cu redundanță N+1,  care permite mentenanța și/sau înlocuirea unui echipament fără oprirea furnizării serviciilor.

Latența afectează performanța

De asemenea, trebuie să iei în considerare și viteza de acces la date, care poate varia în funcție de locația serverelor și de capacitatea de procesare a furnizorului. Performanța unui  cloud public este afectată de latenţă, timpul necesar ca datele să ajungă de la un punct la altul într-o rețea şi care este condiționat atât de distanță cât și de performanța reţelei.

Pentru că sunt livrate din afara României, serviciile de cloud public al unor furnizori globali ca Amazon, Microsoft şi Google au o latență mai mare. Aceasta are o relevanță redusă pentru un serviciu de e-mail spre exemplu, dar contează mult în cazul unui sistem ERP, pentru care utilizatorii aşteaptă răspuns rapid la orice click. O latență ridicată poate afecta serios experienţa şi productivitatea utilizatorilor. Pentru a reduce latența, M247 operează un Centru de Date în România și utilizează o reţea mega performantă, de 1Tbps.

Securitatea rămâne întotdeauna importantă

Securitatea este un alt aspect important pe care trebuie să îl analizezi atent atunci când alegi un furnizor de cloud public. Deoarece datele companiei sunt stocate în cloud-ul public, trebuie să te asiguri că acestea sunt protejate împotriva amenințărilor externe, cum ar fi hacking-ul sau malware-ul.

Din această perspectivă, centrul de Date M247 este certificat ISO 27001 la nivel internațional pentru managementul securității informațiilor şi utilizează cele mai avansate soluții firewall, criptare, monitorizare a activității suspecte, protecție anti-DDoS etc. Pe acest palier, contează și respectarea cerințelor GDPR, care solicită explicit stocarea datelor la nivel național.
Scalabilitatea face diferența

Unul dintre avantajele majore ale cloud-ului public este scalabilitatea, adică capacitatea de a crește sau de a reduce rapid resursele de infrastructură cloud, în funcție de nevoile companiei (proiecte noi de digitalizare, hosting pentru aplicații noi, creșterea numărului de utilizatori etc). Înainte de a alege un furnizor de cloud public, asigură-te că oferă un nivel adecvat de scalabilitate, astfel încât să poţi ajusta rapid și dinamic resursele atunci când este necesar.

Scalabilitatea presupune atât existenţa unei capacităţi IT ridicate în centrul de date al furnizorului, cât şi a unor tehnologii performante de virtualizare, care să permită alocarea facilă a resurselor. Scalabilitatea este direct proporțională cu amprenta infrastructurii IT a furnizorului. Spre exemplu, M247 operează un Centru de Date propriu la București, integrat într-o reţea cu peste 50 de centre de date strategice în 27 de țări și 40 de internet exchange-uri la nivel global.

Suportul tehnic simplifică migrarea în cloud

Migrarea în cloud este un pas important pentru orice organizație și generează provocări specifice legate de compatibilitatea aplicațiilor, securitate, optimizarea gradului de performanță etc. Prin urmare, suportul tehnic este un alt factor important care trebuie luat în considerare atunci când alegi un furnizor de cloud public. Asigură-te că furnizorul oferă suport tehnic 24/7 și că poţi contacta echipa de suport rapid în caz de probleme tehnice sau de întrebări.

De asemenea, trebuie să te asiguri că furnizorul oferă un nivel adecvat de suport tehnic, inclusiv asistență pentru migrarea datelor și asistență pentru configurarea și administrarea infrastructurii cloud. Existenţa unei echipe locale, care să vorbească limba română poate fi un aspect esenţial pentru succesul unui proiect de migrare în cloud.

Ai în vedere că, de cele mai multe ori, furnizorii aplicaţiilor de business (ERP, CRM spre exemplu) nu oferă şi serviciile IT necesare: configurare maşini virtuale sau back-up. M247 a adus serviciul de asistență tehnică la cel mai înalt nivel, specialiștii din domeniu răspunzând solicitărilor clienților 24/7/365. Solicitarea ta poate fi făcută prin e-mail, telefon sau chat live.

Gestionată corect, migrarea într-un cloud public are rezultate imediate. Studiul CIO Insight, pe care l-am citat la începutul articolul, menţionează şi că 71% dintre managerii IT și de business participanți consideră că prin proiectele de migrare în cloud şi-au atins obiectivele de reducere a costurilor.

Dacă faci pasul spre cloud, acordă  o atenţie sporită procesului de alegere a  unui furnizor de cloud public. Trebuie să iei în considerare disponiblitatea, performanța, securitatea, scalabilitatea și suportul tehnic oferit pentru ca migrarea în cloud să aducă beneficiile așteptate.